Språk och alfabet
Det språk som talas i Svanetien, svanska, (på svanska: ლუშნუ ნინ – uttalas lusjnu nin) är besläktat med georgiska, megreliska, laziska och judisk georgiska och tillhör den kartveliska språkfamiljen som troligtvis inte är besläktad med någon annan språkfamilj. Svanska, georgiska, migreliska och laziska har ett gemensamt ursprung och det antas att svanskan skildes av från de övriga kartveliska språken under andra årtusendet före Kristus. Svanska är det av de kartveliska språken som har bevarat mest av det språk som talades innan de kartveliska språken gick skilda vägar. I dag är skillnaden mellan svanska och georgiska så stor att människor som har georgiska som modersmål inte förstår svanska.
Svanska talas av omkring 30 000 personer, de flesta bor i Svanetien, men ett par tusen beräknas bo i Abchazien och flera tusen bor i andra delar av Georgien.
Det förekommer ingen undervisning i svanska i skolor i Svanetien. Barn får redan från första klass lära sig att läsa och skriva på georgiska. Svanskan har rika muntliga traditioner men saknar ett enhetligt skriftspråk, det georgiska alfabetet används för att skriva svanska. Svanskan har bevarat flera bokstäver som inte längre används i modern georgiska.